Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zprávy z SPMP Praha - leden 2023

19. 1. 2023

MEMORANDUM PROTI NÁSILÍ

Připojili jsme se k organizacím, které v prosinci 2022 vyhlásily 
Memorandum o ochraně lidí s postižením před násilím iniciované společností In IUSTITIA.

Slavnostní Vyhlášení Memoranda se uskutečnilo 1. prosince 2022 v tiskovém sálu Úřadu vlády České republiky, záštitu mu udělila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Dokument shrnuje aktuální poznatky z praxe a výzkumu, které poukazují na nedostatečnou ochranu lidí s postižením před násilím a diskriminací.

Memorandum také vyzývá ke konkrétním krokům, které mají tuto ochranu posílit. Patří mezi ně například: 

  • mapování projevů násilí a předsudečného násilí, včetně vytváření a zveřejňování oficiálních policejních a justičních statistik;
  • novelizování trestního zákoníku tak, aby poskytoval lidem s postižením odpovídající právní ochranu před předsudečným násilím z důvodu postižení;
  • posílení kompetencí policie v jednání s lidmi s postižením tak, aby její činnost nevedla k sekundární viktimizaci a napomáhala zvyšovat důvěru.

Víme, že výzvy a preventivní opatření nemohou zabránit každému násilí a diskriminaci. Zároveň věříme, že je třeba o tomto tématu více mluvit - s veřejnými činiteli, občanskou veřejností, ale i s lidmi s  postižením. 

PUBLIKACE O SMRTI A TRUCHLENÍ

Vydali jsme dva nové materiály ve snadném čtení.

Prvním je brožura Smrt a truchlení, ve které jsou srozumitelně podané informace o tom, co je to smrt, co znamená pro člověka smrt někoho blízkého, co může člověk v takové situaci cítit a prožívat a jak se s tím může vyrovnat

Píše se zde také o tom, co čeká pozůstalé po smrti blízkého, co se děje s tělem mrtvého a jak může probíhat rozloučení a pohřeb.

Tato publikace má sloužit zvláště jako podpora pro pečující a další blízké lidí s postižením, aby jim pomohla toto smutné a nelehké téma uchopit a v případě potřeby jej zprostředkovat.

Protože se téma smrti blízké osoby týká každého, myslíme si, že je dobré ho otevírat i v případě, že se nic takového neděje. Je lepší být citlivě připravován, aby člověk pak mohl nastalou situaci lépe zvládnout.

Brožuru si u nás můžete objednat v tištěné podobě anebo stáhnout ve formátu PDF. Výtisky jsou zdarma, zaplatíte pouze poštovné.

 
Zde najdete publikaci Smrt a truchlení

 

KARTY O DUŠEVNÍM ZDRAVÍ

 

Vytvořili jsme také sadu karet O duševním zdraví. Jsou oboustranné ve formátu A5.

Obsahují návod, jak odlišit běžné stavy, když se člověk někdy necítí dobře, od situací, které mohou nasvědčovat vážnějším problémům, a kdy a kde je možné hledat odbornou pomoc.

Důležitou součástí je také několik praktických rad, jak si pomoci, aby se člověk cítil lépe, a jak může dlouhodobě o své duševní zdraví pečovat.

Sadu karet si u nás můžete objednat v tištěné podobě anebo stáhnout na našich webových stránkách ve formátu PDF
Karty jsou zdarma, zaplatíte pouze poštovné.
 
Zde najdete karty O duševním zdraví