Jdi na obsah Jdi na menu
 


Očkování

23. 3. 2021

Vzhledem k dnešní situaci nám přišlo velice aktuální vyjádřit se k očkování mentálně postižených. Proto jsem za svoji osobu, ale tím i za vás oslovila dopisem několik lidí, kteří by se k tomu mohli vyjádřit, případně i aktivně se k tomu postavit.

 

Jsem hospodářkou Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením Ústí nad Orlicí a již 35 let se starám sama o syna s MP ve čtvrtém stupni (IQ 33, špatně vidí, nemluví...). Představa, že syn onemocní, naříká a že nedokáže popsat potíže, jsou pro mě  skličující.

   Někdy v únoru jsem se dočetla, že (Ve fázi 1A, která již probíhá, jsou z řad osob se zdravotním postižením očkováni ti, kteří žijí v domovech pro zdravotně postižené nebo jsou seniory ve věku 80+ nebo jsou osobami hospitalizovanými v zařízeních dlouhodobé a následné péče) Ti  byli očkováni (což je super!) 

   Poté měly "naše děti " přijít na řadu s očkováním chronicky nemocných. A tak jsem se upnula jako mnoho našich členů - rodičů k očkování COVID -19 

(,Ve fázi 1B, která byla spuštěna 1. 3. 2021 jsou z řad osob se zdravotním postižením očkovaní: lidé s intelektovou nedostatečností, vývojovou poruchou chování nebo poruchou mobility, která významně ovlivňuje  I schopnost pochopit a/nebo dodržovat nastavená protiepidemická opatření (roušky, rozestupy…)  DÁLE JE TAM UVEDENA: osoba pravidelně a dlouhodobě pečující o osobu z jedné z výše uvedených kategorií.

  Nyní jsem se od lékaře dozvěděla, že ze seznamu chronických pacientů lidé s MP zmizeli. Je možné, že nás, kteří se celý život o ně staráme, v tom stát nechává? Jde i o stacionáře, speciální školy a jiné pobytové služby.  Jak dál?

Pokud tedy toto moje psaní někoho osloví a odpoví, budu vás informovat.